Roep om actie in Week van de Werkstress
maandag 13 november 2023
Valt er ook maar één medewerker uit met burn-outklachten, dan moet de werkgever zijn of haar organisatie direct onder de loep nemen om de werkomgeving te verbeteren, benadrukt de beroepsvereniging Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) tijdens de Week van de Werkstress. “Een preventieve insteek is in alle opzichten slim.”
Eén op de vijf werknemers, omgerekend zo’n 1,6 miljoen mensen, heeft last van burn-outklachten. Dit is een stijging van liefst twintig procent ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit een onderzoeksrapport van TNO. In totaliteit zitten werknemers 11 miljoen dagen per jaar ziek thuis vanwege werkstress en werkdruk. Het hoogste verzuim wegens stressgerelateerde klachten vindt plaats in het openbaar bestuur, gevolgd door de zorg en het onderwijs.
Het probleem is bovengemiddeld vaak aan de orde bij jonge werknemers: bijna een kwart (24 procent) van de werknemers tussen de 18 en 35 jaar geeft aan te kampen met burn-outklachten. Onder jonge vrouwen bedraagt het percentage zelfs 29 procent. Ook onder hoogopgeleiden nemen de klachten toe. Sterker nog, er zijn volgens het onderzoeksrapport steeds minder hoog- en middenopgeleiden die aangeven zelden burn-outklachten te hebben.
Een groot deel van de werknemers (41 procent) vindt dat er (aanvullende) maatregelen nodig zijn om de werkstress te lijf te gaan. Brancheorganisatie OVAL vraagt werkgevers in de Week van de Werkstress, die vandaag van start is gegaan, extra aandacht de besteden aan (ver)binding met hun werknemers als onderdeel van de mentale gezondheid. “Dit is essentieel in een werk-wereld waar steeds meer eenzaamheid en werkdruk ervaren wordt”, aldus de organisatie.
Preventieve insteek
Niet alleen de werkgever, maar ook de werknemer zelf kan meer doen om burn-outklachten tijdig te signaleren en behandelen. Met name op het gebied van zelfreflectie. “Iemand die een hoge werkdruk ervaart kan zelf zijn of haar agenda goed bekijken, prioriteiten stellen, pauzes goed benutten en op tijd naar bed gaan zodat hij of zij uitgerust op het werk komt”, zegt Wouter Vrooland, psycholoog Arbeid en Gezondheid, tegenover RTL Nieuws. “Maar de werkgever moet altijd meekijken. Verzuim is heel vervelend voor de medewerker en kost de werkgever geld, terwijl het ook de werkdruk voor collega’s vergroot. Een preventieve insteek is in alle opzichten slim.”