Wettelijk rouwverlof is ‘pure noodzaak’
vrijdag 24 november 2023
Een grote groep werknemers blijft langer dan een week op het werk afwezig na het verlies van een naaste, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vaak ten koste van vakantiedagen. Vakbond CNV wil dat het kabinet zo snel mogelijk een wettelijk rouwverlof van twee werken invoert. “Vakantie is om te ontspannen, niet om rouwarbeid te verrichten.”
Een kwart van de werknemers neemt bij het overlijden van een naaste vakantiedagen op omdat er onvoldoende tijd is voor rouwverwerking. Uit onderzoek van vakbond CNV blijkt bovendien dat ruim een derde (37 procent) van de rouwende werknemers naar eigen zeggen te snel aan het werk is gegaan na het verlies van een dierbare. “Deze cijfers onderstrepen dat een wettelijk rouwverlof voor werknemers die een dierbare verliezen noodzakelijk is”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.
De vakbond ziet dat het kabinet ondanks jarenlange gesprekken “weinig haast” maakt met het invoeren van een wettelijk rouwverlof. Tegelijkertijd bestaat de vrees dat werknemers zonder rouwverlof maanden kunnen uitvallen; iets waar werkgevers ook gezien de krapte op de arbeidsmarkt en met het oog op hoge verzuimkosten niet om staan te springen. CNV wil niet langer afwachten en zet in op een rouwverlof in de cao. “Dat hebben we nu al in meerdere cao’s afgesproken. Het is een belangrijke inzet voor het komende cao-seizoen”, vertelt Fortuin. “Alleen niet iedereen valt onder een cao. Daarom roepen wij het kabinet op om een wettelijk rouwverlof zo snel mogelijk voor alle werkenden in gang te zetten.”
Onvoldoende ondersteuning
Tussen 2020 en 2022 werkte 6 procent van alle werknemers enige tijd niet (volledig) na het overlijden van een dierbare. Hierbij ging het om een afwezigheid van een week of langer. Werknemers die een kind verloren, waren het vaakst voor langere tijd afwezig: ruim driekwart (76 procent) was langer dan een week niet (volledig) aanwezig.
Zo’n 16 procent van de werknemers die langer dan een week (deels) afwezig waren wegens het overlijden van een naaste zegt dat de werkgever meer had kunnen doen ter ondersteuning; bijvoorbeeld door meer vrije tijd te geven zonder dat dit ten koste ging van het verlofsaldo of de werknemer minder onder druk te zetten om weer aan het werk te gaan, maar ook simpelweg bij de werknemer te informeren over hoe het met hem of haar gaat. Vooral werknemers die vakantiedagen hadden opgenomen om te kunnen rouwen, vinden dat de werkgever onvoldoende ondersteuning heeft geboden.
Dit artikel is verschenen in de Werken in Limburg Special van VIA Limburg, editie november 2023.