‘Duizenden extra arbeidsmigranten in Limburg nodig’
vrijdag 1 december 2023
De komende jaren zullen er in Limburg duizenden extra arbeidsmigranten in Limburg aan de slag moeten, luidt de conclusie naar aanleiding van een congres over arbeidsmigranten dat woensdag bij een groot distributiecentrum in Sevenum plaatsvond. De komst van de migranten stuit echter op weerstand.
Zo’n 80.000 arbeidsmigranten zijn momenteel in Limburg actief. De Limburgse Werkgevers Vereniging verwacht dat het aantal hoogstwaarschijnlijk zal stijgen naar ongeveer 115.000 in 2030. Het merendeel zal in Noord-Limburg aan de slag gaan: de gemeente Venray heeft bijvoorbeeld het grootste aandeel aan arbeidsmigranten in Limburg, terwijl ook de gemeente Venlo, met name bedrijven op Greenport Venlo, grote behoefte heeft aan verse krachten uit het buitenland.
“Het is steeds lastiger om nog mensen uit de regio te vinden die dit werk willen doen”, zegt de directeur van een groot distributiebedrijf in Venlo tegenover 1Limburg. Het bedrijf verzorgt onder meer de distributie van bekende kledingmerken als Calvin Klein en Tommy Hilfiger voor de Europese markt in loodsen met een totaaloppervlak van 24 voetbalvelden. “We worden dus, zeker als we willen blijven groeien, afhankelijker van mensen uit het buitenland.”
Huisvesting
De arbeidsmigranten komen vaak in eerste instantie voor een jaar en worden door een uitzendbureau gedurende die tijd gehuisvest in flexwoningen. Blijven de arbeidsmigranten langer, dan komen ze in reguliere woningen terecht. Mede hierom is er tegen de komst van migranten veel weerstand, getuige ook het publieke debat rond het woningtekort en de winst van de PVV en NSC tijdens de afgelopen verkiezingen — partijen die de migratiestroom zoveel mogelijk een halt willen toeroepen.
Veiligheidsincidenten
Daarnaast zijn er ook veel zorgen over de werkomstandigheden van arbeidsmigranten. Zo neemt bij de aanleg van glasvezel, werk dat veel wordt uitgevoerd door migranten die de Nederlandse taal niet machtig zijn, het aantal incidenten rondom gaslekken sterk toe. “Medewerkers dienen van tevoren te weten welke risico’s er zijn en hoe ze dan moeten handelen”, zegt een woordvoerder van vakbond FNV. “Gezien het aantal incidenten is het de vraag of alle gastarbeiders bij netbeheerders daadwerkelijk op de hoogte zijn en de juiste opleiding hebben gehad.”