‘Hoge energierekening jaagt thuiswerkers terug naar kantoor’
vrijdag 3 februari 2023
Het aantal thuiswerkers is het afgelopen halfjaar met bijna een derde afgenomen. Dat is deels de schuld van de hoge energierekening en de lage thuiswerkvergoeding die hier tegenover staat, zegt mobiliteitsprovider Shuttel.
Het aantal thuiswerkdagen daalde in de tweede helft van het afgelopen jaar met dertig procent ten opzichte van een jaar eerder. De opheffing van de coronamaatregelen heeft hier onbetwist een grote rol gespeeld, maar volgens mobiliteitsprovider Shuttel is er meer aan de hand. Gegevens zouden namelijk aantonen dat de hoge energiekosten een grote groep werknemers naar het kantoor heeft doen terugkeren. Werknemers zouden de thuiswerkplek verlaten om de energierekening “laag te houden”, ook omdat er tegenover het thuiswerken een te lage vergoeding staat.
De hoogte van de thuiswerkvergoeding, momenteel zo’n 2,15 euro per dag, is gebaseerd op een berekening van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) van zo’n halfjaar geleden. Die berekening is volgens Shuttel gedateerd, omdat de energieprijzen sindsdien fors zijn gestegen. Het Nibud geeft echter aan de exacte kosten van het thuiswerken voorlopig niet opnieuw te becijferen, omdat er door het prijsplafond en de lagere gasprijzen “nu zoveel verandert dat we het bedrag bij wijze van spreken maandelijks zouden kunnen aanpassen”.
Klimaat
Een woordvoerder van Shuttel geeft aan nog steeds te hopen op een reëlere thuiswerkvergoeding, onder meer omdat een hoger aantal thuiswerkers zou leiden tot minder CO2-uitstoot. “En dat brengt ons dichter bij het reductiedoel dat is vastgelegd in het klimaatakkoord.”