Grote zorgen om toenemend ziekteverzuim
vrijdag 24 maart 2023
Twee op de vijf ondernemers in het mkb maken zich zorgen over het ziekteverzuim van het personeel, blijkt uit onderzoek van verzekeraar Interpolis. Niet alleen het aantal griepgevallen, maar ook het langdurige verzuim als een gevolg van stressgerelateerde klachten is aan een opmars bezig. Een recordhoogte lijkt in zicht.
Van elke duizend medewerkers melden 85 mensen zich ziek, tonen de meest recente cijfers van Arboned en HumanTotalCare aan. Een maand eerder bedroeg het aantal meldingen nog 78. De stijging lijkt op papier aan de magere kant, maar volgens HumanTotalCare was het verschil op de werkvloer goed merkbaar.
De griepgolf is een deel van de oorzaak, al is de duur van dergelijk kort verzuim vergelijkbaar met eerdere griepgolven. Het toenemend ziekteverzuim van meer dan zes weken als een gevolg van stress lijkt de voornaamste oorzaak. Er is “een opbouw in de aard en ernst van deze klachten” gaande, constateert een bedrijfsarts van HumanTotalCare. “Het begint vaak met spanningsklachten zoals piekeren, lusteloosheid en gespannenheid. Hoe langer je wacht met het aanpakken van zulke klachten, hoe erger deze worden en hoe langer het duurt voor je hersteld bent.”
Record
Het hoge ziekteverzuim is al zo’n beetje sinds het begin van de coronacrisis gaande, onder meer als een gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt en de toegenomen werkdruk. Het Centraal Bureau voor de Statistiek constateerde eerder al dat het ziekteverzuim het hoogste niveau ooit aan het naderen is. In de meeste bedrijfstakken lag het verzuim in het laatste kwartaal van vorig jaar hoger dan een jaar eerder, maar vooral in de zorg zijn er grote problemen.
Het langdurige verzuim heeft grote gevolgen voor werkgevers, waarvan een groot deel momenteel al worstelt met een personeelstekort. Medewerkers die kampen met spanningsklachten, vallen gemiddeld 195 dagen uit. Bij medewerkers die overspannen raken of in een burn-out belanden, ligt dat aantal dagen met respectievelijk 228 en 288 dagen nog hoger. HumanTotalCare roept medewerkers, collega’s en werkgevers op om een signaal te geven als er sprake van spanningsklachten lijk te zijn en het op tijd bespreekbaar te maken.