Met spoed gezocht: kraamverzorgsters in Limburg
maandag 13 maart 2023
Limburgse kraamzorgcentra kampen met een groot tekort aan verzorgsters — zo groot dat er voor de komende zomer al een opnamestop is aangekondigd. Een unieke en nieuwe opleiding in Geleen moet op korte termijn voor een oplossing gaan zorgen.
Een groeiend deel van de huidige kraamverzorgsters zit vandaag de dag tegen de pensioengerechtigde leeftijd aan. Tel daarbij op een lage aanwas van jonge talenten, een hoge werkdruk en een hoog ziekteverzuimpercentage en je komt tot een pijnlijke conclusie: de Limburgse kraamverzorgster staat op uitsterven. Het tekort is inmiddels zo groot dat er voor komende zomer al een opnamestop is aangekondigd: wie nu nog kraamzorg wil aanvragen, is feitelijk al te laat.
De aanwas van opgeleide kraamverzorgsters is aan de lage kant. Bij de huidige opleiding, Verzorgende IG, komen studenten pas in hun derde jaar in aanraking met kraamzorg. “Dat heeft als gevolg dat studenten nu helemaal niet voor deze opleiding kiezen omdat ze in hun eerste twee jaar niet willen werken in de ouderen- en gehandicaptenzorg”, vertelt Simone Meijers, docent van Gilde Opleidingen, tegenover L1. “Tegelijkertijd verliezen we ook studenten die wel interesse hebben in de kraamzorg maar gedurende hun studie toch kiezen voor de ouderen- en gehandicaptenzorg.”
Gespecialiseerde opleiding
De vraag naar een volledig op kraamzorg gerichte opleiding is er dus. Het aanbod is er vanaf augustus ook. Gilde opleidingen start dan in samenwerking met Geboortezorg Limburg, LieV Kraamzorg Limburg, Cicogna, Kraamzus en Kraamcentrum Echt de gespecialiseerde driejarige opleiding tot kraamverzorgende. De opleiding, die te volgen zal zijn in Geleen, staat volledig in het teken van het jonge gezin.
“Er wordt de laatste jaren steeds meer gevraagd van kraamverzorgsters; het niveau is de laatste jaren enorm hoog opgeschroefd. Van een kraamverzorgende wordt verwacht dat ze een stukje psychologie en anatomie kent, maar ook het medische gedeelte is belangrijk”, vertelt Meijers. “Moeder en baby staan in deze opleiding centraal. Hoe gaat het met de moeder en de baby? En verliest de moeder bijvoorbeeld niet te veel bloed?” Gilde hoopt in de toekomst op meer plekken in Limburg de gespecialiseerde opleiding aan te kunnen bieden.