Leraren dreigen met stakingen na de zomervakantie
vrijdag 26 mei 2023
Gaat het kabinet niet akkoord met de looneis van leraren, onderwijsondersteuners en schoolleiders, dan volgen er na de zomervakantie door heel het land keiharde acties, dreigen vakbonden CNV Onderwijs, FNV overheid, FvOv en de AOBb. “De kwaliteit van het onderwijs gaat steeds meer achteruit.”
De onderwijsvakbonden willen dat het kabinet de salarissen voor leraren, onderwijsondersteuners en schoolleiders met 12 procent verhoogt om zo de beroepen weer aantrekkelijk te maken. Het Rijk zou mikken op een loonsverhoging van 5 procent, maar dat is volgens de vakbonden onvoldoende. Het onderwijs kampt namelijk met een groot tekort aan leraren, met als gevolg een hoge werkdruk voor het huidige onderwijspersoneel. Het personeel heeft bovendien door inflatie flink ingeleverd aan koopkracht, stellen de vakbonden.
“Het onderwijs staat al jaren onder grote druk”, zegt Daniëlle Woestenberg, voorzitter van CNV Onderwijs. “De kwaliteit van ons onderwijs gaat, ondanks de tomeloze inzet van het onderwijspersoneel, steeds meer achteruit. De sector kan zich in deze tijden van personeelstekorten geen langslepende CAO-trajecten en de daarbij horende onrust permitteren.”
Handtekeningen
Donderdagmiddag voerden leraren van basisscholen en middelbare scholen al actie voor een hoger salaris. Bij een protestbijeenkomst in Den Haag overhandigden zij handtekeningen aan Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma. Zo’n 425 leraren van 17 middelbare scholen in Limburg hebben hun handtekening gezet. Later op de middag volgden er op verschillende locaties in het land, waaronder in Maastricht, meerdere manifestaties plaats.
Het Rijk heeft nu tot en met de zomervakantie de tijd om aan de eis van de onderwijsvakbonden te voldoen. Gebeurt dat niet, dan volgen er na de zomervakantie harde acties, waarschuwen de vakbonden.