Limburgse tandartsen lopen op hun tandvlees
woensdag 3 mei 2023
Wie binnenkort voor een gebitscheck naar een nieuwe tandarts wil, komt bedrogen uit: een groeiend aantal praktijken voert door een tekort aan tandartsen noodgedwongen een patiëntenstop in. Het tandartsentekort zal de komende jaren in Limburg alleen maar groter worden, vrezen experts.
Nederland telt op dit moment zo’n tienduizend tandartsen. Binnen tien jaar is 42 procent van hen met pensioen, blijkt uit cijfers van het Capaciteitsorgaan. Dit betekent dat er ieder jaar gemiddeld 428 tandartsen ermee stoppen. Tegelijkertijd komen er maar weinig nieuwe tandartsen bij: ieder jaar studeren er van de opleidingen tot tandarts en mondhygiënist 220 nieuwe tandartsen af. Dat aantal is dus 208 minder dan het aantal tandartsen dat gemiddeld per jaar met hun vak stopt. Het is daarom voor veel tandartsenpraktijken niet zozeer de vraag of, maar wanneer er sprake zal zijn van een personeelstekort.
In Limburg is een tandartsentekort gemiddeld sneller aan de orde dan in de rest van het land. De provincie telt op dit moment een tandartsdichtheid van 46 tandartsen per 100.000 inwoners. Alleen Flevoland (34), Zeeland (39) en Groningen (44) scoren slechter. Ter vergelijking: de provincie Noord-Holland (95) telt per 100.000 inwoners ruim twee keer zo veel tandartsen dan Limburg. Het verminderende aantal tandartsen in Limburg is overigens niets nieuws: al in 2019 werd gewaarschuwd voor een dreigend tekort. Het aantal tandartsen loopt namelijk al jaren gemiddeld met 60 per jaar terug. Wat wel nieuw is, zijn de gevolgen voor patiënten: een groeiend aantal praktijken voelt zich door het personeelstekort genoodzaakt een patiëntenstop in te voeren.
Buitenlandse tandartsen
Het tekort aan tandartsen zal de komende jaren alleen maar groter worden, voorspelt het Capaciteitsorgaan — niet alleen omdat een groeiend aantal tandartsen ermee stopt, maar ook omdat pas afgestudeerde tandartsen liever parttime willen werken. Veel jonge tandartsen zeggen daarnaast geen praktijk te willen overnemen, maar liever in loondienst te willen werken of als zzp’er in een praktijk met meerdere collega’s. Tegelijkertijd neemt de vraag naar tandartsen alleen maar toe: de bevolking groeit, maar ook de aandacht voor tandzorg voor kinderen. Tot achttien jaar is een bezoek aan de tandarts namelijk gratis, met als gevolg dat kinderen gemiddeld vaak langskomen.
Het tekort in Nederland wordt nu deels opgevangen door honderd à tweehonderd tandartsen uit het buitenland, met name Spanje, die tijdelijk in Nederland komen werken. Het Capaciteitsorgaan verwacht dat zestig procent van hen in Nederland wil blijven werken.