Maastrichtse arts zonder vergoeding ontslagen na jarenlang wangedrag
maandag 22 mei 2023
Het academisch ziekenhuis in Maastricht (MUMC) heeft een arts de laan uitgestuurd wegens meerdere misdragingen over een periode van tien jaar. De man ontvangt ondanks protest geen ontslagvergoedingen, blijkt uit het vonnis van de Rechtbank Limburg.
De man was sinds 2006 bij het academisch ziekenhuis actief als neonatoloog, een arts die zich richt op te vroeg geboren baby’s. Daarnaast begeleidde de man, in 2011 benoemd tot hoogleraar, artsen in opleiding. De eerste klachten ontstonden in 2012. De man werd geadviseerd een coachingstraject te volgen omdat hij soms te heftig kon uitvallen tegenover anderen en bovendien eisend en emotioneel overkwam, blijkt uit het rechtbankverslag. Het traject had geen baat: in 2015 werd de samenwerking met het laboratorium kindergeneeskunde stopgezet na meerdere klachten van promovendi en technici over de houding van de neonatoloog.
Rond dezelfde periode viel de arts een studente lastig tijdens het begeleiden van haar promotieonderzoek. De studente werd achtervolgd, werd getrakteerd op privé-etentjes en kreeg cadeaus en dubbelzinnige sms- en whatsappberichten. De man belde haar “zeer veel” en verscheen aan haar deur als ze niet opnam. Hij stopte geld in haar brievenbus, bedoeld voor de betaling van de huur, schreef een liefdesbrief en vertelde dat hij met haar wilde trouwen.
Primeur
In 2017 moest de arts opnieuw een coachingstraject volgen. De coach, dezelfde als vijf jaar eerder, gaf er bijna twee jaar later de brui aan omdat het hem niet lukte om de man “op enige wijze blijvend tot inzicht of een andere attitude te bewegen”. De coach noemde dat “een primeur in mijn carrière”. De arts mocht desondanks bij het MUMC aanblijven en publiceerde in 2019 zelfs een gemeenschappelijk wetenschappelijk artikel, overigens zonder toestemming van zijn co-auteurs. In 2020 kreeg hij een officiële schriftelijke waarschuwing nadat hij opnieuw zwaar was uitgevallen, ditmaal tegenover een jonge arts in opleiding. De arts zei het zo “niet bedoeld te hebben”.
Non-actief
De waarschuwing had geen effect. De man bleef te laat of zelfs helemaal niet te komen op zijn werk, begeleidde artsen in opleiding ondermaats en was vaak niet bereikbaar als er om zijn hulp werd gevraagd bij een reanimatie. Collega’s werden telkens de huid vol gescholden, terwijl vrouwelijke collega’s en artsen in opleiding ongewenst benaderd werden en hoogstpersoonlijk naar bijvoorbeeld het kopieerhok werden geholpen, ook als zij aangaven dit niet prettig te vinden. In oktober 2020 had het MUMC genoeg van de continue stroom aan klachten: de man werd op non-actief gezet en er werd een onderzoek geïnitieerd waarna ontslag met wederzijds goedvinden zou volgen.
Uitspraak
De arts kon zich niet vinden in het ontslag, stapte naar de rechter en eiste een vergoeding van bijna zeven ton. Naar die vergoeding kan hij fluiten, oordeelt de rechtbank. De rechter stelt het ziekenhuis in het gelijk, alleen al vanwege het seksueel overschrijdende gedrag tegenover vrouwelijke collega’s en artsen in opleiding. Het ziekenhuis had volgens de rechter eerder kunnen ingrijpen, ook omdat de man zijn werk niet goed deed en veelal ruzie op de werkvloer maakte. Zowel het ziekenhuis als de arts zegt geen commentaar te willen geven op het vonnis.