Politietekort in Limburg leidt tot ‘minder veiligheid’
vrijdag 5 mei 2023
De politie heeft in een Limburg een tekort aan paar honderd medewerkers. Een groot gemis met grote gevolgen, constateert regioburgemeester Annemarie Penn-te Strake. “De crimineel is de baas hier.”
Met Maastricht, Heerlen, Roermond en Sittard-Geleen staan er vier Limburgse gemeenten in de top 10 van onveilige gemeenten in het meest recent uitgevoerde onderzoek van de nationale misdaadmeter. In de Onderwereldkaart van RTL Nieuws, een onderzoek naar ondermijnende criminaliteit in Nederland, staan zelfs vijf Limburgse gemeenten in de top tien: Kerkrade, Sittard-Geleen, Roermond, Brunssum en lijstaanvoerder Heerlen. De ingrediënten voor criminaliteit zijn er in de provincie dus volop, maar het aantal politiemensen om deze te bestrijden neemt alsmaar af.
“Het gewone politiewerk gaat al haast niet meer”, zegt regioburgemeester Annemarie Penn-te Strake. “We kunnen nog 24-uursdiensten draaien, maar we kunnen niks extra’s of proactief oppakken. De crimineel is de baas hier. Je zou veel liever dieper willen zoeken naar criminele structuren en barrières opwerpen, maar daar komen we helemaal niet aan toe. Het is water naar de zee dragen.”
De ligging van de provincie maakt het politiewerk ook nog eens stukken moeilijker dan in de rest van Nederland, vervolgt de regioburgemeester. “Wij liggen ingeklemd tussen het buitenland. Niet één ondermijningszaak is niet internationaal van aard. Dat betekent dat je veel meer werk op handen hebt.”
PTSS
De voornaamste oorzaak van het tekort aan politiemensen is vergrijzing: de aanwas van nieuwe agenten ligt al jaren lager dan het aantal dat met pensioen gaat. “Dit jaar en volgend jaar zitten we op ons dieptepunt”, zegt Penn-te Strake. “Ook vallen er veel mensen uit: Maastricht heeft bijvoorbeeld recht op 24 wijkagenten, waarvan de helft met posttraumatische stressstoornis thuiszit. Die posten mag de politie niet opvullen.”
De oplossing ligt volgens de regioburgemeester elders: enerzijds in Den Haag, anderzijds in het buitenland. Het geld om de tekorten te vullen moet uit Den Haag komen, de mensen uit België en Duitsland. Een verzoek om voor bepaalde functies mensen uit de buurlanden aan te nemen, is inmiddels ingediend.