Werken bij de gemeente steeds populairder bij jong en oud
woensdag 31 mei 2023
Het aantal medewerkers van gemeenten is het afgelopen jaar met een historische vier procent gestegen. Zowel jong als oud hebben steeds meer interesse in een baan als gemeenteambtenaar. Toch blijft er ondanks de nieuwe aanwas sprake van een hoge werkdruk.
De stijging van vier procent is een gevolg van de invulling van bestaande vacatures als die van nieuwe vacatures die voortvloeien uit de nieuwe taken die gemeenten erbij hebben gekregen, zoals het energievraagstuk en de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Zo’n 83 procent van de gemeenten verwacht dat de bezetting als een gevolg van deze nieuwe taken dit jaar verder zal toenemen.
Het aantal fulltime gemeentemedewerkers is door de nieuwe vacatures toegenomen (naar 59 procent). Tegelijkertijd is de gemiddelde leeftijd van de medewerkers gedaald, hetzij licht met 0,2 procent. Dit komt door een toename van het aantal werknemers onder de 35 jaar, maar ook door een stijging van het aantal 60-plussers. Wel is het aantal medewerkers jonger dan 35 jaar voor het eerst sinds 2013 groter dan het aantal ouder dan 60 (18 procent tegenover 17 procent).
Recordverzuim
Ondanks de nieuwe aanwas van jong en oud blijft er bij gemeenten sprake van stress en een hoge werkdruk. Het ziekteverzuim is hierdoor gestegen naar een recordniveau, constateert A&O Fonds Gemeenten: in een jaar tijd is het verzuimpercentage gegroeid van 5,8 procent naar 6,7 procent. Meer dan negen van de tien gemeenten erkent dat de hoge werkdruk een serieus probleem is. Toch zegt slechts de helft van de gemeenten maatregelen te nemen om de werkdruk te verminderen.