Honderden extra medewerkers in Heerlen nodig voor nieuw pensioenstelsel
maandag 5 juni 2023
Pensioenuitvoeringsorganisatie APG in Heerlen heeft de komende jaren honderden extra medewerkers nodig om voor 4,5 miljoen Nederlanders het nieuwe pensioenstelsel te realiseren. “We zijn ons hier al jaren voor aan het voorbereiden.”
Na vijftien jaar discussiëren en onderhandelen is na het instemmen van de Eerste Kamer de kogel door de kerk: per 1 juli start de overgangsfase naar een nieuw pensioenstelsel. Het nieuwe systeem pakt met name gunstig uit voor jonge medewerkers, werknemers met flexibele banen en kortere contracten én zzp’ers die voortaan meer belastingvrij kunnen sparen voor hun pensioen.
Pensioenfondsen krijgen tot 2028 de tijd om de overgang te realiseren, maar moeten de komende maanden al hun pensioendeelnemers informeren over de stappen die zijn gaan nemen, bijvoorbeeld hoe de oude pensioenrechten zullen worden overgeheveld naar het nieuwe systeem. Het gebrek aan informatie zorgt nu nog voor veel vragen, merkt pensioenuitvoeringsorganisatie APG (Heerlen, Amsterdam): wekelijks zouden er al tientallen telefoontjes binnenkomen van ongeruste klanten die niet weten waar ze met het nieuwe stelsel aan toe zijn.
APG beheert de pensioenen van acht pensioenfondsen. Hieronder vallen zo’n 4,5 miljoen Nederlanders, bijvoorbeeld werkzaam bij de overheid, in de bouw, het onderwijs en de schoonmaakbranche. Honderden extra medewerkers — met name ICT-medewerkers, communicatie- en dataspecialisten — zijn de komende jaren nodig om de overgangsfase naar het nieuwe stelsel voor al deze mensen te verduidelijken en realiseren, zegt programmadirecteur Wim Koeleman. “Er zijn hier nu al 400 tot 500 medewerkers fulltime mee bezig. Als we nu pas waren begonnen, waren we nooit op tijd klaar geweest.”
Het vinden van de extra medewerkers is volgens Koeleman geen onmogelijke opgave. “We werven actief en zijn daar tot nu toe zeer succesvol in. Die extra paar honderd gaan daarom ook wel lukken.”