Steeds vaker gezocht: medewerker m/v/x
vrijdag 9 juni 2023
Het aantal vacatureteksten met de aanduiding m/v/x stijgt de laatste jaren explosief, blijkt uit cijfers van vacaturebank Indeed. De toevoeging kan rekenen op gejuich van voorstanders, maar anderen vinden de aanduiding helemaal niet relevant. “Je wil gewoon de beste mensen hebben.”
Gezocht: een mannelijke medewerker, vrouwelijke medewerker of een medewerker die zich niet per sé in een van de twee geslachten thuis voelt. Vacatures met de aanduiding m/v/x winnen de laatste jaren veel terrein, constateert Indeed: de vermelding verscheen in 2020 nog maar in 3 van de 10.000 vacatureteksten, maar in ruim twee jaar is dat aantal, zelfs na een korte dip eind 2022, liefst vervijfvoudigd. Een voorbeeld: op de ‘werken bij’ website van de Nederlandse overheid komt de lettercombinatie vandaag de dag in zo’n 250 vacatureteksten voor.
De trend gaat ten koste van m/v. Die aanduiding heeft de afgelopen jaren juist veel terrein verloren. Begin 2020 verscheen het nog in één op de twintig vacatureteksten, maar sindsdien is dat aantal gehalveerd.
Kritiek
De opmars van m/v/x kent voor- en tegenstanders. De voorzitter van het Transgender Netwerk, Remke Verdegem, vindt dat de ‘x’ juist expliciet in vacatureteksten moet worden benoemd. “De aanduiding m/v is volstrekt achterhaald. Het is heel erg binair en je sluit daardoor mensen uit die zich daar niet bij thuis voelen.” Anderen vinden de toevoeging echter irrelevant. “Je zet een vacature open wil daar gewoon de beste mensen voor”, zegt Peter Boerman, hoofdredacteur van recruitersplatform Werf&. “Dan zou ik niet weten waarom je moet benoemen dat iemand een m, v of x moet zijn.”
Benieuwd naar de nieuwste vacatures in Limburg? Klik hier.