Strijd om vakantiekrachten barst los
vrijdag 14 juli 2023
Jongeren die niet op reis gaan en wat extra’s willen verdienen, komen deze zomer aan hun trekken. De nood aan vakantiekrachten is bij bedrijven namelijk zo groot dat ze elkaar met allerlei extra’s proberen af te troeven om de benodigde jongeren in huis te halen. “Vakantiewerkers hebben heel wat te kiezen.”
In fabrieken, supermarkten, bezorgbusjes en op het terras: vakantiekrachten zijn deze zomer bij veel bedrijven hard nodig. Het aanbod is echter beperkt; uitzendbureaus kunnen inmiddels niet meer aan de vraag voldoen. “Het zijn mooie tijden voor wie nu wat extra’s wil verdienen”, zegt Edwin Vlek, sectorbestuurder van FNV Horeca. “Er valt voor vakantiewerkers heel wat te kiezen. Ze merken nu dat ze een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Met bijbaantjes werden jongeren vroeger nogal eens uitgebuit, maar nu worden ze netter behandeld.”
Met name de horeca heeft het lastig om deze zomer aan voldoende mensen te komen: 15.000 vacatures staan er momenteel in de sector open. De meest voorkomende vakantiebaan is die van magazijnmedewerker en orderpicker, gevolgd door productie- en assemblagemedewerker, schoonmaakmedewerker, administratief medewerker en medewerker bediening.
Scooters
Het resultaat van alle personeelstekorten is dat er momenteel een serieuze strijd woedt waarbij bedrijven alles uit de kast halen om de benodigde vakantiewerkers binnenboord te halen. Bezorgdienst Picnic biedt bijvoorbeeld een scooter en gratis fruit en snacks aan jongeren die deze zomer boodschappen aan huis willen bezorgen, terwijl fabrieken regelmatig uitpakken met een zomerpakket, oftewel de zomerse variant van een winterpakket. De horeca probeert op haar beurt jongeren te lokken met wekelijkse personeelsborrels en -barbecues.
Persoonlijke ontwikkeling
De lonen zijn als een gevolg van de krapte fors gestegen, soms tot wel zestien euro bruto per uur voor een 17-jarige. Jongeren moeten echter niet te veel kijken naar het loonstrookje, maar ook andere factoren als de sfeer op de werkvloer en de mogelijkheden voor de toekomst in de gaten houden, adviseert Vlek. “Kies een bijbaan die goed is voor je ontwikkeling, waar je wijzer van wordt of waarmee je misschien al kunt voorsorteren op de toekomst. Neem de tijd en informeer je goed — ook waar je recht op hebt.”