Er wordt meer gewerkt, maar de arbeidsmarkt blijft krap
woensdag 9 augustus 2023
We zijn in Nederland steeds meer aan het werk: per 100 werklozen zijn er inmiddels 120 mensen met betaald werk. Ook het aantal werkende vrouwen en jongeren zit in een stijgende lijn. Toch neemt de krapte op de arbeidsmarkt niet af.
Zo’n 9,7 miljoen mensen tussen de 16 en 74 jaar hadden het afgelopen kwartaal betaald werk tegenover zo’n 3,6 miljoen werklozen. Het aantal niet-werkenden bedraagt inclusief de jongeren tot 15 jaar en 75-plussers zo'n 8,1 miljoen mensen, waarmee het aantal werkenden uitkomt op 120 tegenover 100 niet-werkenden. Twintig jaar geleden was de verhouding nog 96 werkenden tegenover 100 niet-werkenden.
Niet alleen het aantal werkende vrouwen is de laatste tijd toegenomen, maar ook het aantal werkende 45-plussers. Dit als een gevolg van een toename van het aantal mensen in deze leeftijdsgroep, maar ook van succesvolle pensioenmaatregelen van de overheid. Het aantal werkende jongeren tussen de 15 en 25 jaar is eveneens gestegen (plus 300.000). Het aantal werkenden tussen de 25 en 45 jaar is daarentegen, met name door een daling van het aantal werkende mannen in deze leeftijdsgroep, met ruim 100.000 afgenomen.
Vergrijzing
Ondanks alle stijgingen staat de arbeidsmarkt nog altijd onder druk. Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) staan er ongeveer 437.000 vacatures open, waarmee het aantal openstaande vacatures 122 bedraagt tegenover 100 werklozen. De grootste reden hiervoor is de toenemende vergrijzing die volgens arbeidsmarktexperts nog zeker tot 2050 zal voortduren. Vooral Limburg heeft last van de vergrijzing: het zuiden, midden én noorden van de provincie zijn vanwege de lage bevolkingsgroei de drie regio’s met de laagste banengroei in heel Nederland.
Benieuwd naar de laatste vacatures in Limburg? Klik hier.