In opkomst: verlof voor gendertransitie
vrijdag 4 augustus 2023
Steeds meer bedrijven in Nederland bieden gendertransitieverlof aan: van de vijf grootste werkgevers in Nederland hebben inmiddels drie het verlof onderdeel van hun beleid gemaakt. “De wereld om ons heen verandert.”
Ahold Delhaize, de grootste particuliere werkgever van Nederland met een personeelsbestand van 130.000 werknemers, is de nieuwste toevoeging in de lijst van grote werkgevers in ons land die gendertransitieverlof aanbieden. De lijst van bedrijven bestaat onder meer uit Aegon, vakbond FNV, KPN, Philips, PostNL en UWV. Vaak gaat het hierbij om maximaal 24 weken verlof over een periode van tien jaar.
Bij elkaar opgeteld vallen zo’n 400.000 werknemers van deze bedrijven onder een dergelijke cao of regeling. Het is nog onbekend hoeveel mensen er inmiddels gebruik van hebben gemaakt. Wel geeft Philips bijvoorbeeld aan dat er jaarlijks tot vijf van de 11.000 werknemers van de mogelijkheid gebruik zouden willen maken.
Ahold Delhaize biedt werknemers van onder meer Albert Heijn, Bol.com, Gall & Gall en Etos voortaan buiten de cao de mogelijkheid tot 33 weken verlof voor een gendertransitie met behoud van salaris. “We willen ons inzetten voor een diverse en inclusieve maatschappij”, schrijft het moederbedrijf in een verklaring. “De wereld om ons heen verandert. Onze medewerkers hebben behoefte aan verandering en daardoor wij ook. We luisteren naar onze medewerkers en vinden manieren om hen te ondersteunen in al hun belangrijke momenten in hun leven.”
Geen geld
Transgender Netwerk is blij dat grote werkgevers het juiste voorbeeld geven. Toch blijft het midden- en kleinbedrijf achterwege: de kosten van een transitieverlof zijn vaak niet zelfstandig te betalen waardoor zij afhankelijk zijn van een wettelijke regeling, maar die regeling is er nog niet. In het coalitieakkoord stonden wel afspraken rondom een zogenoemd Regenboogakkoord, maar het kabinet, inmiddels demissionair, heeft hier geen geld voor kunnen vrijmaken.
“Dat vinden wij heel teleurstellend”, aldus Transgender Netwerk-voorzitter Remke Verdegem. “Er zijn toezeggingen gedaan en nu zijn er ineens geen middelen voor. Willen we de arbeidspositie van transgenders verbeteren, dan is transitieverlof belangrijk.”