Limburg hekkensluiter: laagste banengroei in heel Nederland
woensdag 2 augustus 2023
Wie in Limburg op zoek gaat naar nieuw ontstane banen komt bedrogen uit: de provincie scoort het slechtst in de jaarlijkse arbeidsmarktprognose van UWV op het gebied van banengroei tussen 2022 en 2024. Die groei blijkt in die Randstad vele malen groter.
Het aantal banen in Nederland zal tot en met 2024 vooral groeien in de centraler gelegen regio’s van het land. Het UWV ziet dit als een gevolg van de verwachte bevolkingsgroei die in deze regio’s, bijvoorbeeld de Randstad, het sterkst zal zijn. Toch zal het aantal werknemersbanen tot en met volgend jaar naar verwachting minder hard groeien — de voorspelling is een toename van één procent — in vergelijking met de afgelopen twee jaren.
De grootste groei van het aantal banen wordt verwacht in Amsterdam en Flevoland (beiden een toename van 0,6 procent). De drie regio’s met de laagste groei zijn allen in Limburg te vinden: Zuid- en Noord-Limburg krijgen een verwachte groei van -0,8 procent ten opzichte van de afgelopen twee jaar (het percentage is negatief omdat dit slechts een tussenbalans van de arbeidsmarktprognose 2022-2024 betreft), terwijl Midden-Limburg er met -0,7 procent niet beter op scoort. Ook Drenthe en de Achterhoek hoeven met -0,6 procent op weinig groei te rekenen. De gemene deler is dat er in al deze regio’s sprake is van een relatief lage bevolkingsgroei, veelal veroorzaakt door een sterke vergrijzing.
Het UWV schrijft de banengroei in Amsterdam en Flevoland ook toe aan positieve locatiefactoren zoals de centrale ligging en een goed opgeleide beroepsbevolking. Ook in Limburg zijn er ondanks de negatieve groei positieve factoren te ontdekken: het aantal werknemersbanen groeit hier relatief harder dan de bevolking tussen de 18 en 66 jaar.