Nieuw schooljaar, hetzelfde lerarentekort
maandag 28 augustus 2023
Het nieuwe schooljaar gaat vandaag in Limburg van start, maar het lerarentekort is nog altijd onverminderd hoog. Bijna twaalfduizend vacatures staan er momenteel in het onderwijs open, blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Eén op de negen klassen moet als een gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt het nieuwe schooljaar zonder docent beginnen, concludeerde vacaturewebsite Indeed afgelopen maand. In de grote steden is de nood nog hoger: in Rotterdam zou één op de vijf klassen zonder leraar van start moeten, terwijl dat in Utrecht voor een derde van de klassen het geval zou zijn.
Het tekort onder leraren bedraagt ongeveer 9700 fte, constateert de PO-raad, de sectorvereniging van het primair onderwijs. “Dat zijn bijna tienduizend volledige banen”, zegt voorzitter Freddy Weima. “De druk is hoog, de handen zitten in het haar. Voor kinderen wordt het soms moeilijk om vijf dagen naar school te gaan. Dat willen we niet.”
Solidariteit
De Onderwijsraad opteert in een rapport om het aantal lesuren voor leerlingen te verminderen. Leraren zouden hierdoor meer leerlingen les kunnen geven of bijvoorbeeld effectiever administratieve taken kunnen bijhouden. Daarnaast wordt gesuggereerd om onderdelen uit het lespakket niet meer aan te bieden, maar de focus te vergroten op essentiële vakken zoals taal en rekenen. “Pijnlijke en harde keuzes”, schrijft de Onderwijsraad.
De raad pleit bovendien voor onderlinge solidariteit. De lerarentekorten zijn namelijk ongelijk verdeeld: scholen in armere buurten in de grote steden hebben er net als scholen in het speciaal onderwijs veel meer last van dan bijvoorbeeld scholen in rijkere buurten. Leerlingen die het onderwijs het hardst nodig hebben, worden het zwaarst geraakt, constateert de raad. Scholen die minder last hebben van tekorten moeten hun leraren daarom motiveren om tijdelijk of deels op een andere school te gaan werken, aldus het rapport.