Welzijn werknemers verbeterd, maar niet in iedere sector
maandag 14 augustus 2023
Personeelstekorten of niet, het welzijn van personeel is de afgelopen tijd gestegen, blijkt uit de sectorale welzijnsmonitor van ABN Amro. Toch verschilt het welzijn van werknemers sterk per sector.
Vooral de werk-privébalans is verbeterd, oordeelt 18 procent van de ondervraagde medewerkers in het onderzoek. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt weliswaar voor een stijging van de werkdruk en het aantal overuren, maar door het thuiswerken is er bijvoorbeeld ook meer tijd voor het gezin vrijgekomen.
De positieve invloed op het welzijn is bijzonder, vindt ABN Amro-econoom Sonny Duijn. “Vaak heeft krapte op de arbeidsmarkt een negatieve connotatie, mede doordat het de mogelijkheden voor de energietransitie beperkt. Toch heeft het tegelijkertijd positieve gevolgen, bijvoorbeeld voor de inclusiviteit op de arbeidsmarkt en de positie van de werknemer. Zo denkt acht op de tien werknemers gemakkelijk bij een andere werkgever aan de slag te kunnen.”
Secundaire arbeidsvoorwaarden
De verbeterde positie zorgt ervoor dat werkgevers beter voor werknemers moeten zorgen en meer extra’s moeten bieden om hen voor de organisatie te behouden. Denk hierbij aan het volledig vergoeden van opleidingen en cursussen, maar bijvoorbeeld ook het aanbieden sportschoolabonnementen, een auto of fiets van de zaak en maandelijkse uitjes. Ook groene arbeidsvoorwaarden worden steeds populairder, zoals een bonus dat mag worden uitgekeerd aan de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen.
Overuren
Het welzijn van werknemers is over het algemeen toegenomen, maar lang niet in iedere sector. De zorgsector kent een hoge mate van psychische vermoeidheid, terwijl er in de transport- en logistieksector veel overuren worden gemaakt. De financiële sector en de technologie-, media- en telecomsector kennen op hun beurt een grote loonkloof tussen de top en de doorsnee medewerker.