Kwart jonge medewerkers heeft burn-outklachten
woensdag 6 september 2023
Een kwart van de jonge medewerkers hikt tegen een burn-out aan, blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van onderzoeksbureau TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral onder jonge vrouwen is er een forse toename van het aantal burn-outklachten.
De onderzoekers keken niet naar het aantal burn-outdiagnoses en werknemers die voor een langere periode zijn ziekgemeld door de bedrijfsarts, maar naar het aantal medewerkers met burn-outklachten. Conclusie: een op de vier werkenden tussen de 18 en 34 jaar heeft klachten zoals zware vermoeidheid, verhoogde prikkelbaarheid en paniekaanvallen. Het aantal jonge vrouwen met forse burn-outklachten is in twee jaar gestegen van 25 procent naar 29 procent, terwijl de hoeveelheid klachten vooral onder midden- en hoogopgeleiden is toegenomen. Ook de ernst van de ervaren burn-outklachten zit in een stijgende lijn.
De stijging van de klachten speelt zich met name af in de zorg en het onderwijs, daar waar de landbouw, bouw, industrie, horeca en transport met betrekking tot de hoeveelheid burn-outklachten relatief stabiele sectoren blijken. Het gemiddeld aantal verzuimdagen als gevolg van burn-outklachten is in zeven jaar gestegen van 6 dagen naar 9,1 dagen per persoon per jaar.
Prestatiedruk, financiële onzekerheid en constante bereikbaarheid worden genoemd als voornaamste oorzaken van het gestegen aantal klachten. Het rapport constateert dat er “veel druk” op jongeren staat om het “al vroeg heel goed te doen” en noemt als voorbeeld het onderhouden van een sociaal leven, gezond eten, sporten, op de hoogte blijven van het nieuws en ontwikkelingen, sociale media en het kopen van een huis.