Nederlandstalige medewerkers nauwelijks te vinden, dus wordt de voertaal Engels
maandag 4 september 2023
Werkgevers doen vanwege de personeelstekorten steeds vaker een beroep op buitenlandse medewerkers die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Voorheen gebeurde dat veelal uit het zicht van de klant, maar ook in supermarkten en kledingwinkels wordt Engels steeds vaker de voertaal, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.
De krapte op de arbeidsmarkt speelt vooral in de retailsector veel ondernemers parten. Winkeliers hebben door personeelstekorten te maken met een dalende omzet, terwijl de klantenservice ook achteruitgaat. Het bestaande personeel hikt door de toegenomen werkdruk bovendien tegen een burn-out aan. Het gevolg is dat veel winkels te maken krijgen met lege schappen en lange wachtrijen, terwijl winkels ook soms eerder of zelfs volledige dagen dichtgaan.
Bij een gebrek aan Nederlandstalig personeel leunen ondernemers steeds meer op werkzoekenden die de taal niet machtig zijn. Dit gebeurde voorheen op werkplekken waar de werknemers niet in direct contact staan met de klant of bij internationale modeketens in grote steden als Maastricht, maar ook bij oer-Hollandse winkelketens als HEMA en Zeeman wordt de voertaal steeds vaker Engels.
Diversiteit
De personeelstekorten vormen niet de enige oorzaak van de verschuiving naar het Engels, zegt een woordvoerder van Zeeman. “Onze drijfveer is inderdaad een krapte op de arbeidsmarkt, maar meer nog onze wens voor diversiteit en onze sociale rol in de maatschappij.” Een woordvoerder van HEMA bevestigt dat er om eenzelfde reden meer Engelstalige medewerkers bij de winkelketen werken dan een paar jaar geleden. “Met name in de grote steden. Nederland is een heel divers land. We willen een afspiegeling zijn van de maatschappij en er zijn voor iedereen.”
Buitenlandse roots
Het werven van personeel blijft bij Hema en Zeeman vooralsnog in het Nederlands plaatsvinden, mede omdat de wens blijft bestaan om bij kleine vestigingen de voertaal zoveel mogelijk Nederlands te houden en alleen bij grote vestigingen Engelssprekende medewerkers in dienst te nemen. Bij McDonald’s is dat niet meer het geval. Arbeidsovereenkomsten worden bij de fastfoodketen sinds kort in het Engels aangeboden en de vacaturewebsite wordt in het Engels vertaald, terwijl een deel van de meerdaagse trainingen voor leidinggevenden inmiddels in het Engels plaatsvinden. “Met de toename van het aantal inwoners met een niet-Nederlandse achtergrond is het ook zo dat er meer mensen met buitenlandse roots bij ons werken”, aldus een woordvoerder.