Werknemer goedkoper dan AI, maar niet voor lang
woensdag 24 januari 2024
Kunstmatige intelligentie (AI) is op dit moment geen rendabel alternatief voor menselijke werknemers, blijkt uit onderzoek van de Massachusetts Institute of Technology. Mensen blijven nu in de meeste gevallen goedkoper, maar daar komt over een paar jaar zeer waarschijnlijk verandering in.
Is het voordeliger om verschillende taken te automatiseren in plaats van ze door mensen te laten uitvoeren? Dat was de vraag die de onderzoekers onder meer bij het werk van leraren en taxateurs van onroerend goed wilden beantwoorden. De uitkomst: kunstmatige intelligentie is 23 procent van de gevallen een rendabel alternatief. In de overige gevallen blijft het vooralsnog voordeliger om het werk door mensen te laten uitvoeren.
De verhouding zal de komende jaren hoogstwaarschijnlijk veranderen. De onderzoekers verwachten dat tegen 2030 zo’n 40 procent van de taken goedkoper door kunstmatige intelligentie kan worden overgenomen, omdat dan de kosten van AI zijn gedaald en de nauwkeurigheid is verbeterd.
Grote zorgen
De voorspelling ligt in lijn met de waarschuwing die onlangs door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werd gegeven. De angst bestaat namelijk dat AI-toepassingen zoals ChatGPT ingrijpende gevolgen kunnen hebben omdat ze steeds meer en ook sneller menselijke taken kunnen overnemen. Wereldwijd zal zo’n vier op de tien banen door de opkomst van AI getroffen worden, voorspelt het IMF.
Het demissionair kabinet ziet de stormachtige ontwikkeling van AI op de arbeidsmarkt eveneens met lede ogen aan. Ook wordt er gevreesd dat een aantal rechten onder druk komt te staan, zoals het recht op privacy en gegevensbescherming. De overheid probeert de ingrijpende gevolgen zoveel mogelijk te beperken door onder meer te investeren in het bedrijfsleven en het aanbieden van gratis AI-cursussen.