Vrouwen melden zich vaker ziek dan mannen
donderdag 3 oktober 2024
Het CBS heeft de ziekteverzuimcijfers van de afgelopen 28 jaar van ons land tegen het licht gehouden. Daaruit blijkt onder andere dat er aanmerkelijke verschillen in het ziekteverzuim per bedrijfstak zijn, maar ook als gekeken wordt naar geslacht en leeftijd. Zo blijken vrouwen zich vaker ziek te melden dan mannen, en oudere werknemers dat vaker te doen dan hun jongere collega’s.
De afgelopen zes jaar bleek het ziekteverzuim in de gezondheids- en welzijnszorg het hoogst. In de jaren daarvoor waren afwisselend openbaar bestuur, waterbedrijven en onderwijs de koplopers. Branches als horeca, landbouw en financiële dienstverlening hadden steevast relatief lage verzuimcijfers.
Ook al worden burn-out of overspannenheid vaak in de mond genomen als het gaat om het aangeven van de grote boosdoeners bij ziekteverzuim, de waarheid is dat vooral griep, verkoudheid of een andere virusinfectie ervoor zorgden dat werknemers niet op hun werk verschenen. In 2023 gold dat voor 55% van de meldingen. In 8% van de gevallen ging het om psychische klachten.
Iets meer dan 20% van de werknemers die zich in 2023 ziek meldden, gaf aan dat de reden werkgerelateerd was. Vooral in het onderwijs en de zorg gebeurde dat. En als het verzuim met het werk te maken had, bleek de oorzaak net zo vaak te liggen bij griep, verkoudheid of een virusinfectie als bij psychische klachten, overspannenheid of burn-out; beide 27 procent. Daarna volgden rugklachten (10 procent) en klachten aan de nek, schouders, armen, polsen of handen (8 procent).
Geslacht en leeftijd
Vrouwen bleken door de jaren heen vaker te verzuimen dan mannen. Vrouwen verzuimden met 5,7 procent in 2023 gemiddeld een groter deel van de werkbare tijd dan mannen, bij wie dat 3,9 procent bedroeg. Zowel mannen als vrouwen verzuimden vorig jaar minder dan in 2022.
Ook als gekeken wordt naar leeftijd, zijn er verschillen. Het verzuim was in 2023 het hoogst bij 55- tot 65-jarigen en het laagst bij 15- tot 25-jarigen. De groep werknemers van 65 tot 75 jaar verzuimde weer iets minder dan de 55- tot 65-jarigen. Tussen 2014 en 2022 nam het ziekteverzuimpercentage bij alle leeftijdsgroepen toe.
Verschillen in het ziekteverzuim tussen bedrijfstakken hebben meestal meer te maken met de samenstelling van bedrijfstakken naar leeftijd dan met de samenstelling naar geslacht, zo concludeerden de onderzoekers. Met name in de horeca hangt het lage verzuim sterk samen met het feit dat er veel jongeren werken, die minder verzuimen. De bouw en de zorg vormen daarop een uitzondering. In deze bedrijfstakken heeft het ziekteverzuimpercentage meer te maken met de samenstelling naar geslacht dan met die naar leeftijd. In de bouw werken vooral mannen, die minder verzuimen. In de zorg werken relatief veel vrouwen, die meer verzuimen.