Limburgse arbeidsmarkt weer krapper
maandag 4 november 2024
Nadat in 2022 de spanning in de Limburgse arbeidsmarkt een hoogtepunt beleefde met de kwalificatie ‘zeer krap’, nam de marktstress telkens iets verder af als gevolg van de opgekomen economische tegenwind. Maar de laatste cijfers van het UWV laten zien dat de krapte op de arbeidsmarkt weer is toegenomen. Voor veel werkgevers is het nog lastiger geworden om geschikt personeel te vinden.
Eind 2023 was er minder vraag naar personeel in de provincie; het aantal openstaande vacatures nam af. Het eerste halfjaar van 2024 waren er weer iets meer vacatures. Ook de daling van het aantal kortdurende WW’ers - minder dan zes maanden zonder werk - in het tweede kwartaal van 2024 droeg bij aan de toegenomen spanning. In het laatste kwartaal van 2023 en het eerste van 2024 was er namelijk nog een stijging van het aanbod van werkzoekenden. Een oorzaak voor de toegenomen spanning is de invloed van de seizoenen. In het voorjaar is er vaak meer werk in de sectoren landbouw, bouw en horeca.
Als het een troost mag heten: landelijk gezien is de schaarste aan arbeidskrachten nog groter. Het tweede kwartaal van 2024 laat het grootste verschil tussen Limburg en Nederland zien sinds 2016.
Ruim tot zeer krap
Ook in een krappe of zeer krappe arbeidsmarkt blijven er beroepen waarvoor de kansen op het vinden van een baan niet groot zijn. Dat geldt momenteel voor onder anderen grafisch vormgevers en verleners van overige persoonlijke diensten. Voor hen is de arbeidsmarkt ruim te noemen en overtreft het aantal werkzoekenden het aantal vacatures.
Voor drie van de elf beroepsgroepen die het UWV onderscheidt, heerst een zeer krappe arbeidsmarkt in Limburg. Dat zijn ICT, Dienstverlening en Zorg en Welzijn. De overige beroepsklassen kennen een krappe arbeidsmarkt. Voorbeelden van beroepen waarbij vraag en aanbod vrijwel met elkaar in evenwicht zijn, zijn secretaresses en ondersteunende secretariële medewerkers.
Verschillen in regio’s
Limburg kent drie arbeidsmarktregio’s: Noord, Midden en Zuid. Midden-Limburg heeft momenteel de krapste arbeidsmarkt. Verschillen tussen arbeidsmarktregio’s kunnen te maken hebben met de structuur van de regionale economie, het vestigingsklimaat en de demografische samenstelling van de regio die daarmee ook invloed heeft het aanbod van werkzoekenden.