Beweging blijft uit, Nederland nog steeds kampioen zitten
woensdag 28 februari 2024
Meer dan een kwart van de werkende Nederlanders zit langer dan 8,5 uur per dag. Daarmee is Nederland wederom Europees zitkampioen, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau TNO. De gevolgen op het vlak van gezondheid zijn groot.
Het aantal werknemers in Nederland dat langer dan 8 uur per dag zit, is de afgelopen jaren afgenomen: van 32 procent in 2018 naar 28 procent anno 2024. Toch zit nog altijd een kwart van werkende Nederlanders langer dan 8,5 uur per dag. In geen enkel ander land in Europa zit zo’n groot deel van de bevolking zoveel uur per dag.
Werknemers in de financiële sector zitten met gemiddeld 7 uur per dag het langst, gevolgd door medewerkers in de ICT (6,8 uur) en in een bestuurlijke functie (6,6 uur per dag). Ook in de transport- en zakelijke sector brengen medewerkers met gemiddeld 5,5 uur hun dag zittend door. TNO constateert dat beweegcampagnes wel effect hebben gehad, maar dat de coronapandemie en de transitie naar het thuiswerken deels roet in het eten heeft gegooid. “Thuis heb je minder natuurlijke beweegpauzes en kun je voor elke vergadering achter je bureau blijven zitten”, aldus een woordvoerder.
Hart- en vaatziekten
Al dat zitten is niet zonder gevolgen. Langdurig zitten verhoogt namelijk het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en in het uiterste geval vroegtijdig overlijden. Zaak dus om werknemers, ook buiten kantooruren, te enthousiasmeren om meer in beweging te komen. Het aantal zituren in privétijd is namelijk toegenomen: van gemiddeld 3,3 naar 4,1 uur per dag. Hoe dit komt, heeft TNO niet onderzocht.