Coronaschulden niet aangepakt wegens personeelstekort
woensdag 7 februari 2024
Ondernemers met een lopende coronaschuld worden hier nauwelijks voor bestraft. De Belastingdienst heeft namelijk te weinig personeel om de schulden in te vorderen en dwangmaatregelen uit te voeren, blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer. Ook worden er nauwelijks deurwaarders op pad gestuurd.
De Belastingdienst heeft een tekort van ongeveer 400 fulltimers bij het invorderen van de coronaschulden. Het gevolg hiervan is dat ondernemers zich minder aan de regels houden en dat de schulden verder oplopen, constateert de Algemene Rekenkamer. Zo’n 35.000 ondernemers hebben een dwangbevel gekregen waarin staat dat ze binnen twee dagen hun totale schuld moeten betalen, maar het daadwerkelijk sturen van deurwaarders gebeurt volgens de onderzoekers nauwelijks.
Het personeelstekort bij de Belastingdienst is momenteel zo nijpend dat er keuzes gemaakt moeten worden. Het innen van de coronaschulden heeft de laagste prioriteit, schrijft de Rekenkamer, daar waar het verwerken van betalingen voorlopig de hoogste prioriteit heeft. Staatssecretaris Van Rij zegt dat de invorderingsmaatregelen wel op termijn zullen volgen. Daarnaast worden ondernemers aangespoord om hulp te vragen bij instanties om zo een dwangbevel te voorkomen.
Vraagtekens
Zo’n 40.000 ondernemers hebben in de coronacrisis een belastingschuld opgebouwd van in totaal ruim 40 miljard in een poging hun bedrijf levensvatbaar te houden. Een groot deel van dit bedrag werd snel afgelost. Het overige deel, zo’n 19 miljard, moesten de ondernemers per oktober 2022 aflossen, maar tienduizenden ondernemers besloten hier geen begin mee te maken. In het afgelopen najaar volgden aanmaningen en dwangbevelen, terwijl deurwaarders de opdracht kregen om bij een paar honderd ondernemers beslag te leggen.
Op nieuwjaarsdag stond er nog een coronabelastingschuld van 14 miljard open bij 210.000 ondernemers. De Algemene Rekenkamer verwacht dat slechts 2,9 miljard van dit bedrag alleen nog door dwanginvordering geïnd kan worden, onder meer omdat een aantal bedrijven alsnog failliet is gegaan. De vraag is echter of ook dit deel ooit nog terugkomt, onder meer omdat het volgens de Rekenkamer in de lijn der verwachting ligt dat het personeelstekort bij de Belastingdienst verder zal toenemen.