Limburger ontslagen na downloaden patiëntgegevens
vrijdag 16 februari 2024
Een medewerker van zorgcentrum Lemborgh in Sittard is terecht ontslagen wegens het downloaden van patiëntgegevens, oordeelt de rechtbank in Roermond. Een politieonderzoek naar het overlijden van de desbetreffende patiënt is nog in volle gang.
De gegevens behoorden tot een patiënt in zorgcentrum Lemborgh, gelegen in de Sittardse wijk Limbrichterveld en onderdeel van Zuyderland. De vrouw had aangegeven op eigen verzoek en na overleg met de familie en arts geen eten en drinken meer te willen krijgen om zo sneller te overlijden. De desbetreffende medewerker stond niet achter dit besluit. “Na zorgvuldige afweging en reflectie heb ik besloten om mij hier vanwege fundamentele bezwaren van te distantiëren”, schreef de medewerker in een mail vorig jaar aan de leidinggevende.
De medewerker meldde zich een paar dagen later als klokkenluider bij het ministerie van Volksgezondheid. De melding ging echter over een individueel geval, wat voor het ministerie reden was om er niks mee te doen. De medewerker liet het hier niet bij zitten, downloadde de gegevens van de patiënt en stuurde deze naar zijn privémail.
Niet gerechtvaardigd
Dat mag niet, oordeelde Zuyderland. De medewerker werd op staande voet ontslagen. De man stapte naar de rechter, onder meer met de bewering dat hij onder de Wet bescherming klokkenluiders viel en dus niet mocht worden ontslagen. De rechtbank in Roermond oordeelt nu, net als het ministerie, dat de melding een individueel geval betrof en geen structurele misstand, wat betekent dat de medewerker niet onder de beschermende wet valt.
De rechter zegt daarnaast te begrijpen dat de medewerker betrokken is bij de zaak en op de hoogte wilde blijven, maar dat het alsnog niet gerechtvaardigd is patiëntgegevens te downloaden. Het ontslag op staande voet is dan ook terecht, oordeelt de rechter.
Het Openbaar Ministerie, dat al een onderzoek was gestart naar het overlijden van de patiënt, heeft de laptop van de ontslagen medewerker in beslag genomen. Dit betekent dat het OM inmiddels ook toegang heeft tot gegevens die eigenlijk onder het medisch beroepsgeheim vielen. Het onderzoek is nog in volle gang.