‘Helft psychiaters is emotioneel uitgeput’
woensdag 17 april 2024
Bijna de helft van de psychiaters in Nederland en Vlaanderen had het afgelopen jaar last van emotionele uitputting, blijkt uit onderzoek van vakwebsite De Jonge Psychiater. Een stevige toename ten opzichte van de 33 procent in 2020.
Psychiaters kampen met forse werkdruk. Patiënten zijn er namelijk genoeg. Sterker nog, zo’n 100.000 mensen staan op de wachtlijsten in de ggz en moeten langdurig wachten op een behandeling. De werkdruk neemt zodoende alsmaar verder toe — zeker bij zware psychiatrische aandoeningen waar behandelingen ingewikkeld en langdurig kunnen zijn. Tegelijkertijd neemt het aantal vacatures in de branche ook toe: van ongeveer 1.000 vacatures per kwartaal in 2021 tot 1.200 à 1.500 per kwartaal in 2022 en 2023. Zo’n 400 van die vacatures blijven langdurig onvervuld.
Als gevolg van de werkdruk had bijna de helft van de psychiaters in Nederland en Vlaanderen in 2023 last van emotionele uitputting, een kernsymptoom van een burn-out. In 2020 had nog ‘slechts’ één op de drie psychiaters hier last van. Ruim 20 procent van de respondenten geeft nu aan zelfs te overwegen het vak te verlaten. Tegelijkertijd blijven psychiaters ondanks alles zeer betrokken in hun werk: 98 procent van de respondenten geeft aan vaak voldoening te halen uit het zien van de patiënten.
Ervaring
“Die betrokkenheid is prachtig, maar het maakt ons vak emotioneel erg zwaar”, zegt de leider van het onderzoek van De Jonge Psychiater. “Als de situatie van een patiënt verslechtert terwijl je er niets aan kunt doen omdat er geen plek is, komt het extra hard binnen.” Het onderzoek toont wel aan dat psychiaters na verloop van tijd beter met stress kunnen omgaan. “We zien dat de klachten veel minder worden naarmate de leeftijd vordert. Met name de jongere psychiaters zijn emotioneel uitgeput, daar waar we vermoeden dat de oudere, zeer ervaren psychiater al zoveel heeft meegemaakt dat die minder snel in de stress schiet.”