Politiek blokkeert verhoging minimumloon, vakbonden woedend
woensdag 10 april 2024
Een voorstel om het minimumloon te verhogen is door de Eerste Kamer tegengehouden. Een schande, vinden de vakbonden. “Als het op daden in de praktijk afkomt, laten de politieke partijen het afweten.”
De BoerBurgerBeweging heeft bekend gemaakt tegen een extra stijging van het minimumloon te stemmen. Daarmee kan het voorstel om het wettelijk minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen met 1,2 procent te verhogen niet meer op een meerderheid in de Eerste Kamer rekenen. Dit terwijl het voorstel vorige maand nog met een ruime meerderheid werd aangenomen in de Tweede Kamer.
Vakbond FNV is zeer teleurgesteld over de beslissing van de BBB en de overige partijen die tegen het voorstel stemden. “Er is geen legitieme reden te verzinnen waarom in een steeds rijker land minimumloners en uitkeringsgerechtigden niet mee zouden profiteren van de groeiende rijkdom”, zegt vicevoorzitter Zakaria Boufangacha. “Het geld dat gezinnen aan boodschappen hadden kunnen uitgeven, komt nu terecht bij bedrijven die er hun winsten mee verhogen. De beloftes van meer bestaanszekerheid zoals die gedaan werden tijdens de verkiezingscampagne blijken al bij de eerste de beste gelegenheid niets meer waard.”
Piet Fortuin, voorzitter van vakbond CNV, noemt het besluit een gemiste kans. “Wie voor een minimumloon werkt, is er de afgelopen jaren in koopkracht op achteruitgegaan. Veel mensen kunnen nauwelijks rondkomen. Daarom is die verhoging zo belangrijk. Het is onbegrijpelijk dat de Eerste Kamer niet met een verhoging akkoord gaat.”
Hoge kosten
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland kunnen zich wél vinden in het besluit van de Eerste Kamer. De organisaties vinden namelijk dat het minimumloon het afgelopen anderhalf jaar al zo sterk is gestegen dat het voor veel bedrijven nu al bijna niet meer op te brengen is. “Het is een klaar met het verhogen van het minimumloon”, zegt Erik Ziengs, voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL). “Wat de werknemer netto krijgt, is namelijk iets anders dan wat de werkgever bruto aan kosten moet betalen.”