‘Volledig gebruik ouderschapsverlof financieel niet haalbaar’
maandag 22 april 2024
Ruim een kwart van de in loondienst werkende ouders maakt niet volledig gebruik van de ouderschapsverlofregeling, blijkt uit cijfers van inzetbaarheidsspecialist Robidus en het UWV. Dit terwijl het verzuim onder jongvolwassenen toeneemt.
Kersverse ouders hebben sinds een nieuwe regeling in 2022 recht op negen weken ouderschapsverlof. Toch wordt hier vaak niet volledig gebruik van gemaakt: moeders en vaders nemen respectievelijk gemiddeld 6,9 en 6,2 weken verlof op. De belangrijkste reden: de vergoeding is met 70 procent van het loon te laag om alle negen weken verlof op te nemen.
Tegelijkertijd behoort de leeftijdsgroep van 25 tot 35 jaar tot de werknemers die vorig jaar het meest hebben verzuimd: ruim 65 procent tegenover een gemiddelde van 58 procent onder alle werknemers, blijkt uit cijfers van het CBS. Robidus noemt het hoge verzuim onder jonge volwassenen ‘zorgwekkend’ en vermoedt dat kersverse ouders moeite hebben met het vinden van een goede balans tussen werk en privé.
Robidus drukt werkgevers op het hart hun werknemers te stimuleren om vaker gebruik te maken van de ouderschapsregeling. “Een werknemer kan doorgaan tot hij of zij echt omvalt, maar daar is niemand gebaat bij. Zowel het kersverse gezin als de werkgever niet”, aldus een woordvoerder. “Het is in dit geval de werkgever die de rekening betaalt.”