Limburgse werkgevers focussen steeds meer op personeelsbehoud
maandag 20 januari 2025
Ondernemers in Limburg geven nog steeds aan dat het tekort aan arbeidskrachten de grootste belemmering is in hun bedrijfsvoering. Dit blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland van CBS. Bijna 38 procent van de ondernemers geeft aan hier last van te hebben. Volgens onderzoek dat het UWV eerder deed, bevechten werkgevers de krapte vooral door in te zetten op behoud van personeel.
Dat behouden van personeel blijkt niet eenvoudig. Met name het aan boord houden van medewerkers in non-desk-sectoren, vooral als ze jong zijn, blijkt moeilijk. Dat is te zien in het verloop van medewerkers in sectoren als horeca en retail. De schatting is dat daar het percentage de afgelopen vijf jaar tussen de 60 en 70 procent lag; meer dan vier keer zo hoog als het gemiddelde vertrekpercentage in andere sectoren. De leeftijd van de medewerker doet hierbij erg ter zake: hoe jonger hij of zij is, hoe groter de kans is dat ze de huidige job verruilen voor iets nieuws. Er viel de afgelopen jaren immers genoeg te kiezen op een krappe arbeidsmarkt. En de cijfers van december 2024 laten zien dat die krapte de komende tijd niet erg veel zal veranderen.
War for talent
De meeste ondernemers hebben de laatste jaren ervaren dat het aan de zijlijn blijven staan en afzijdig te blijven in de war for talent niet de methode is om personeel aan zich te binden. Dus gaan ze het strijdtoneel op en proberen op allerlei manieren te voorkomen dat hun waardevolle arbeidskrachten hun heil elders gaan zoeken. Een goed salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk, maar zeker niet allesbepalend. Maar wat dan nog meer te doen?
Checklist
Platform Oneteam stelde een checklist samen met tien punten waar een ondernemer op zou moeten/kunnen letten als hij een grotere kans wil maken op het behouden van zijn personeel.
- Duidelijke, transparante en boeiende communicatie. Houd groepsbijeenkomsten en praat een-op-een met de medewerker.
- Ervoor zorgen dat medewerkers zich vanaf de eerste dag welkom voelen. Goede onboarding is erg waardevol; zorg voor een buddy.
- Zorgen voor opleiding en training. Anders bouwen ze verder aan hun carrière bij een ander.
- Zorgen voor een goede balans tussen werk en privéleven. Laat ze niet hun werk mee naar huis nemen en val ze niet met zaakdingen lastig in privétijd.
- Het erkennen en belonen van hard werken. Successen moet je vieren.
- Geef verantwoordelijkheid en vertrouwen. Dat vergroot het gevoel van zelfstandigheid.
- Verzamel feedback van je medewerkers. Leer wat werkt en verbeter wat niet werkt.
- Maak ruimte voor teambuilding. Organiseer leuke activiteiten.
- Zorg voor een fijne werkplek, fijne kantine/pauzeruimte.
- Houd vertrekgesprekken. Want als ze toch besluiten te gaan, is het goed om te weten waarom en wat jij mogelijk zou kunnen doen om een volgend vertrek te voorkomen.