
Angst regeert bij ondernemers na lancering Wet DBA
maandag 10 maart 2025
Met de strengere handhaving van de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) (DBA) die in januari van dit jaar inging, is er fikse onzekerheid bij opdrachtgevers opgetreden. Veel ondernemingen zijn bang geworden om zelfstandig ondernemers in te huren. In diverse sectoren, met name zorg en ICT, heeft dat tot problemen geleid. Dit blijkt uit een enquête die de Vereniging ZZP Nederland de afgelopen maanden hield.
Het onderzoek toont aan dat 42 procent van de zzp’ers last heeft van de nieuwe wet, met pieken voor zorg (48 procent) en ICT (59 procent). In de bouw ligt het percentage op 35 procent, in de dienstverlening op 36 procent.
Sommige zzp’ers die last hebben van de nieuwe wet zagen hun opdrachtportefeuille leeglopen. 14 procent kreeg zelfs geen enkele opdracht meer. Ook hier liggen de percentages in zorg en ICT hoger: 22 respectievelijk 18.
Praten helpt
Ondanks de onzekerheid aan opdrachtgeverskant blijkt dat een gesprek met hen vaak toch nog leidt tot een opdracht. Bijna de helft van de zzp’ers ging in gesprek, waarna in 85 procent van de gevallen de opdracht alsnog werd gegeven. Met de komst van de Wet DBA is de twijfel bij sommige zzp’ers wel toegeslagen. In de enquête werd de vraag of de zzp’er over een jaar nog zzp’er zou zijn, in slechts 71 procent van de gevallen met een ja beantwoord.
Maatwerk gevraagd
De Vereniging ZZP Nederland constateert dat de Wet DBA in elke sector een iets andere uitwerking heeft en vraagt om maatwerkoplossingen. ‘De regels moeten helder zijn, maar tegelijkertijd ruimte bieden voor de praktijk. Ook echte ondernemers en echte ondernemersopdrachten worden onder druk gezet door de Wet DBA’, liet de vereniging weten. Ook uit een onderzoek van CBS waarvan afgelopen week de cijfers werden gepubliceerd, kwam een vergelijkbare uitkomst. Meer dan 40 procent van de bedrijven verwachtte in 2025 minder zzp'ers in te schakelen.
Hoge Raad
De Hoge Raad gaf onlangs antwoorden op prejudiciële vragen rond dit onderwerp. Daaruit bleek onder andere dat ondernemerschap een volwaardig criterium is bij de beoordeling van arbeidsrelaties, en dat ondernemerschap ook mogelijk kan zijn als het ingebed werk betreft. De Vereniging ZZP verwacht daarom dat toekomstige gesprekken tussen opdrachtgever en zzp’er zullen leiden tot een succespercentage dat hoger ligt dan het huidige van 85 procent.