Limburgse werkgevers en grensarbeiders snakken naar duidelijkheid
woensdag 15 februari 2023
Komt er niet snel een definitieve thuiswerkregeling voor grensarbeiders, dan vertrekken naast werknemers ook bedrijven uit Limburg, vreest onder meer de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV). De roep om een noodmaatregel is dan ook luid. “We moeten voorkomen dat werknemers kiezen voor een bedrijf in hun eigen land.”
Bij een buitenlands bedrijf werken, maar ook één of meerdere dagen in eigen land vanuit thuis je werk doen. Sinds de coronacrisis de noodzaak en uiteindelijk de populariteit van het thuiswerken heeft doen toenemen, worden grensarbeiders overladen met financiële wirwar. Wie bijvoorbeeld voor een Duits of Belgisch bedrijf werkt maar ook 25 procent van de werktijd in Nederland werkt, raakt namelijk sociaal verzekerd in eigen land in plaats van het land van de werkgever, hetgeen allerlei wijzigingen teweegbrengt in nettoloon, arbeidsongeschiktheid, ziekte, pensioen en de verzekering voor bijvoorbeeld werkloosheid.
Werkgevers vrezen alle langere tijd dat grenswerkers door de fiscale onzekerheid liever terug in het thuisland gaan werken. Dit zou slecht nieuws betekenen voor Limburgse bedrijven met een groot aantal Belgische en/of Duitse medewerkers — zeker in een tijd waarin de arbeidsmarkt nog altijd krap is. Een wijziging van de verzekering van een werknemer kan bovendien tot hogere werkgeverslasten leiden, iets waar bedrijven gezien de inflatie ook niet om staan te springen.
Coronamaatregel
Het LWV pleit voor een nieuwe verlenging van de tijdelijke noodmaatregel die gedurende de coronacrisis werd ingevoerd. Grensarbeiders mochten sindsdien meer dan één dag per week thuis werken zonder dat het negatieve gevolgen had voor de belastingen en de sociale verzekeringen. De regeling werd vorig jaar tot 1 juli 2023 verlengd voor de sociale verzekeringen, maar niet voor de belastingen. Dat besluit heeft alsnog tot een hoop rompslomp en onzekerheid geleid. Nu de coronacrisis definitief voorbij lijkt en de regeling binnenkort afloopt, slaat de onzekerheid verder toe.
Lange adem
Staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij beloofde eerder deze week tijdens een bezoek aan Medtronic in Heerlen stinkend zijn best te gaan doen om snel tot een definitieve oplossing te komen. Tegelijkertijd noemt hij de zoektocht naar een oplossing eentje van lange adem aangezien de belastingverdragen van Nederland met Duitsland en België aangepast zullen moeten worden. “Dat lijkt eenvoudig, maar Duitsland moet zoiets ook regelen met negen andere buurlanden.”
De houding van de staatssecretaris kan op weinig begrip rekenen bij het LWV. “Het is prima dat hij naar Limburg komt en zegt dat hij het gaat regelen, maar doe dat dan ook en zeg niet dat het nog een tijd gaat duren”, reageert directeur Huub Narinx. “Ik begrijp dat het ministerie het graag formeel wil regelen, maar zorg dan wel acuut voor een tijdelijke vrijstelling. We moeten voorkomen dat grensarbeiders het gedoe beu zijn en kiezen voor een bedrijf in hun eigen land.”