‘Horecapersoneel test het vaakst positief op corona’
donderdag 8 oktober 2020
Werk je in de horeca, dan behoor je tot de beroepsgroep die het vaakst corona oploopt. Van alle horecamedewerkers die zich in juni hebben laten testen op het virus was de uitslag van vijf procent positief. Volgens vakbond FNV Horeca geven de cijfers een vertekend beeld.
Het aantal positieve uitslagen was in de laatste week van september liefst 11 procent, concludeert BNR op basis van nieuwe cijfers van het RIVM. Dat percentage is ongeveer twee keer zo groot als die van het aantal positieve uitslagen onder het geteste zorgpersoneel.
Dick Koerselman, voorzitter van FNV Horecabond, reageert geschokt. “Een aantal bedrijven neemt haar taak niet serieus. We hebben het dringende advies van de overheid om in openbare gebouwen een mondkapje te dragen en wij zeggen tegen onze leden dat ze dat ook moeten dan, want het draagt altijd iets bij.”
Vraagtekens
Toch geven de cijfers volgens diezelfde vakbond een ietwat vertekend beeld. “Een groot deel van het horecapersoneel is jong en komt elkaar ook op andere plekken tegen,” zegt sectorbestuurder Edwin Vlek. “Het wil dus niet zeggen dat zij ook daadwerkelijk besmet zijn geraakt in de horeca.”
Vlek heeft ook zijn bedenkingen over het onderzoek van het RIVM. “Wie besmet is geraakt, moet aangeven in welke sector hij of zij werkt. Op dat lijstje van beroepsgroepen staat ook een grote groep waarvan niet te achterhalen is in welke sector die besmette persoon actief is, waardoor het dus een scheve vergelijking is. Het aantal besmettingen van horecapersoneel valt bovendien erg mee als je het vergelijkt met het totale aantal besmettingen van Nederland.”
Protocol
Scheve cijfers of niet, de vakbond laat weten het onderzoeksresultaat serieus te nemen. Horecaondernemers worden opgeroepen om zoveel mogelijk maatregelen te nemen om het virus verder in te dammen. Mondkapjes worden vooralsnog niet verplicht, omdat men vertrouwen heeft in “de moraal en het gezonde verstand van mensen.”
“De horeca is onderdeel van de oplossing, geen oorzaak van het probleem,” zegt Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie. Zij benadrukt dat de horeca nog altijd veilig is en het besmettingsrisico er laag is. “Horecaondernemers en hun medewerkers volgen strenge protocollen en doen er dagelijks alles aan om hun gasten een veilige en gastvrije ervaring te bieden.”