36-urige werkweek leidt tot minder obesitas
dinsdag 11 februari 2020
15 procent van de volwassen Nederlanders kampt met obesitas. Het aantal mensen met morbide obesitas, de zwaarste vorm, was nog nooit zo hoog. Van de Nederlanders ouder dan 20 jaar heeft een op de honderd morbide obesitas. En het aantal blijft stijgen. De 40-urige werkweek is een van de oorzaken.
Aan overgewicht en obesitas hangt een flink prijskaartje. Van de totale ziektelast in Nederland is momenteel 3,7 procent te wijten aan overgewicht. In de komende 30 jaar zal dit oplopen tot 11 procent. Deze kosten zijn deels toe te schrijven aan de gezondheidszorg, maar bestaan vooral uit secundaire kosten door arbeidsongeschiktheid en ziekteverzuim. Mensen met overgewicht hebben namelijk een verhoogde kans op vroege arbeidsongeschiktheid.
De 40-urige werkweek
Een werkweek van 40 uur of meer verhoogt de kans op obesitas, zo blijkt uit onderzoek. Dit heeft meerdere redenen.
Ten eerste zal een persoon die 40 uur per week werkt zijn beperkte vrije tijd vaker inactief doorbrengen. Men wil na een lange dag namelijk graag tot rust komen. Daarnaast heeft iemand die 40 uur werkt vaak niet genoeg energie om ook nog te sporten.
Ten tweede kost het bereiden van gezond eten tijd. Wanneer iemand extra uren op de dag gebruikt om te werken, blijven er minder uren over om boodschappen te doen en te koken. Daarom wordt er vaak voor gekozen om eten af te halen.
Als laatste zijn mensen steeds minder actief op hun werk. Veel van het fysieke werk is tegenwoordig gerobotiseerd. Hierdoor zitten volwassenen gemiddeld 4 uur per dag op het werk. Naast het feit dat dit overgewicht in de hand werkt, zijn artsen erachter gekomen dat mensen die meer dan 3 uur per dag zitten gemiddeld 2 jaar minder leven.
Gevolgen bedrijfsleven
Obesitas kost een bedrijf veel geld. Werknemers met obesitas hebben tot 21 procent hogere zorgkosten dan werknemers met een gezond gewicht. Ook verhoogt zwaarlijvigheid de kans op letsel. Het wordt namelijk geassocieerd met musculoskeletale problemen in de onderrug, knie, heup en pols.
Volgens onderzoekers is er een duidelijk verband tussen BMI-categorie en het aantal claims van werknemers. De zwaarste werknemers (BMI > 40) hebben 2 keer meer claims dan werknemers met een gezond gewicht. Ook het aantal verloren werkdagen en de kosten per claim nemen toe naarmate het BMI stijgt. Bij de zwaarste werknemers is het aantal verloren werkdagen bijna 13 keer hoger, de kosten voor medische claims zijn 7 keer hoger en de kosten voor schadevergoedingen zijn 11 keer hoger dan bij werknemers met een gezond gewicht.
Preventie op de werkvloer
Om de gezondheid van de werknemers te bevorderen en de kosten te drukken is het verstandig om als bedrijf de 36-urige werkweek in te voeren. Dat de productiviteit hierdoor omlaaggaat, is een fabel. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat wie acht uur op kantoor zit, maar ongeveer drie uur daarvan productief is. De overige 5 uur worden veelal gespendeerd aan sociale media en lummelen.
Daarnaast kan een organisatie een gezonde levensstijl toegankelijker maken voor haar werknemers door het aanbieden van korting op sportabonnementen en gezond eten in de kantine. Ook het aansporen van wandelen tijdens de lunch draagt bij aan de gezondheid van werknemers.
Lees hier meer over de voordelen van lunchwandelen.