Strak in pak of huispak? De nadelen van thuiswerken in je joggingbroek
dinsdag 14 april 2020
Thuiswerken in je pyjama klinkt heerlijk, maar het brengt de nodige nadelen met zich mee. Niet alleen wordt je productiviteit minder, het is ook slechts voor je mentale én fysieke gezondheid.
Nu we in principe de deur niet meer uithoeven is het verleidelijk om de hele dag in je joggingbroek te blijven lopen. Niet alleen is het comfortabel, maar het scheelt je ook nog eens tijd in de ochtend. Bovendien - er is toch niemand die je ziet. Toch is het niet verstandig om in je huispak te werken. Op het eerste gezicht lijkt het voordelig, maar er kleven behoorlijk wat nadelen aan.
Kleren maken de man
Het is niet alleen een leuk spreekwoord, maar ook de waarheid. Je kledingkeus zet je in een bepaalde mindset. Door je joggingbroek aan te houden blijf je in de 'relax' modus hangen. Grote kans dat je hierdoor onderuitgezakt voor je computer gaat zitten en je nogal duf voelt. Door je normale werkkleding aan te trekken kruip je als het ware in je werkrol. Hierdoor ben je een stuk productiever en heb je je werk sneller af.
Zelfvertrouwen
Veel mensen voelen zich niet helemaal zichzelf nu ze hele dagen binnen moeten zitten. Sportscholen zijn gesloten, de schoonheidsspecialistes zijn dicht en ook kappers hebben hun deuren gesloten. Tel je hier het dagenlang dragen van een huispak bij op, dan is het begrijpelijk dat het zelfbeeld van mensen achteruitgaat. Juist in deze tijd is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je er representatief uitziet. Niet voor anderen, maar voor jezelf. Je voelt je namelijk een stuk meer in controle wanneer je er goed uitziet.
Gewicht
Door je normale kleding te dragen is het een stuk moeilijker om ineens 5 kilo aan te komen. In je joggingbroek merk je dit namelijk vrijwel niet, maar je spijkerbroek is moeilijker voor de gek te houden. Natuurlijk is er niets mis mee als je na de corona periode wat bent aangekomen, maar als je dit liever niet wilt, is het verstandig om je joggingbroek in de kast te laten liggen.
Beweging
Wanneer je je kleed alsof je niet van plan bent om naar buiten te gaan, gá je waarschijnlijk ook niet naar buiten. Zelfs niet voor die kleine wandeling in de lunchpauze. Dit is zonde, want je voelt je een stuk frisser en gelukkiger door te lunchwandelen. Ook blijf je op die manier in beweging.
Dagritme
Door alle maatregelen met betrekking tot de coronacrisis is het dagelijkse leven van veel mensen overhoop gegooid. Dit veroorzaakt angst, onrust en bezorgdheid onder de bevolking. Om hier zo goed mogelijk mee om te kunnen gaan, is het belangrijk om je dagelijkse ritme vast te houden. Dat begint bij opstaan, douchen en je dagelijkse kloffie aantrekken.
Meetings
Als laatste belemmert het dragen van een huispak je bij het opnemen van contact met je collega´s. Een videogesprek met ongekamde haren is iets waar de meeste mensen voor passen. Maar contact met je collega´s is juist heel belangrijk om ervoor te zorgen dat alle werkzaamheden juist worden uitgevoerd. Zorg er daarom voor dat je er representatief uitziet, dan ga je ook sneller dat videogesprek aan.